Οικολογικά χρώματα

Οι εξελίξεις για ασφαλή, οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα.

οικολογικα χρωματα

Με σεβασμό στο περιβάλλον & την υγεία μας

Η υγεία είναι ασφαλώς ένα αναντικατάστατο αγαθό για τον άνθρωπο. Κι όμως ενώ έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αναγνωρίζουμε μια σειρά από επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία μας πολύ συχνά δεν κάνουμε τίποτα για να τους ελαττώσουμε. Το σύγχρονο δομημένο περιβάλλον αλληλεπιδρά καθημερινά με τον οργανισμό μας. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε χώρους στεγασμένους (σπίτι, σχολείο, γραφείο, εμπορικό κατάστημα). Σε αυτούς τους χώρους είναι πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που βλάπτουν την υγεία μας και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Γιατί δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν είναι όλα τα οικοδομικά υλικά συμβατά με το ανθρώπινο βιολογικό σύστημα και ασφαλή.

Βήματα προς χρώματα οικολογικών προδιαγραφών

Οι βιομηχανίες χρωμάτων, κάτω από τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση των καταναλωτών ανά των κόσμο, για προϊόντα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, προχώρησαν σε πρώτη φάση στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών "ήπιας χημείας". Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούν ως διαλύτη το νερό και έτσι μειώνουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες (όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις) των παλαιότερων υλικών. Δυστυχώς όμως το αυξημένο κόστος και ορισμένες περιπτώσεις κακών εφαρμογών έκαναν κάποιους επαγγελματίες του κλάδου οικοδομών να τα αντιμετωπίζουν ως υποδεέστερα "ποιοτικά". Πέρα πάντως από την όποια πρόσκαιρη προκατάληψη, η παραγωγή υδατοδιαλυτών χρωμάτων και βερνικιών ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς παραμέρισε τους επικίνδυνους διαλύτες και τα προϊόντα έγιναν αποδεκτά με ανακούφιση από τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές.

Πιστοποιήσεις οικολογικών χρωμάτων

Σήμερα πλεόν η μετεξέλιξη αυτών των πρωτοποριακών υλικών και η καθιέρωση νέων προτύπων ασφαλείας έχει οδηγήσει σε μια στροφή τη βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών. Πλέον υπάρχουν οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων, που αποδίδουν τη σήμανση του οικολογικού σε προϊόντα τα οποία υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις και τα standards ασφαλείας που εκείνοι θέτουν. Χαρακτηριστικά υπάρχουν σημάνσεις όπως η "Green Seal" της Αμερικής, η Γερμανική "Blue Angel" και βέβαια η ευρύτερα γνωστή στον τόπο μας "Mαργαρίτα", το οικολογικό σήμα πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φέρουν και αρκετά Ελληνικά προϊόντα πλέον.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΠΟΓΙΕΣ