Χρωματολόγιο

Επιλέξτε το φάσμα των αποχρώσεων που ταιριάζουν στο χώρο σας από την κατάλληλη χρωματική παλέτα.

Παλέτες Χρωμάτων

Η γκάμα των χρωμάτων που εφαρμόζεται σε έναν χώρο επιδρά σημαντικά στη διάθεση που εκείνος δημιουργεί στους χρήστες του. Το φως, τα χρώματα και το σχήμα του χώρου αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι χρωματικοί τόνοι του δαπέδου, της οροφής και των τοίχων έχουν σημαντική επίδραση στο πως βιώνετε το χώρο. Μπορείτε να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο ή μικρότερο, πιο ευρύχωρο ή πιο στενό, χαμηλοτάβανο ή ψηλότερο, ψυχρό και αυστηρό ή ζεστό και οικείο. Είναι λοιπόν σκόπιμο να επιλέξετε με προσοχή τους σωστούς συνδυασμούς χρωμάτων.

Οι σύγχρονες εταιρείες παραγωγής και διάθεσης χρωμάτων προσφέρουν μια ευρύτατη γκάμα από χρώματα και αποχρώσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε σας ανάγκη. Η επιλογή χρώματος με κωδικό από το χρωματολόγιο του εκάστοτε προμηθευή θα σας εξασφαλίσει ευκολότερες επιδιορθώσεις αν αυτές χρειαστούν, καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολο σε μια νέα σας αγορά χρώματος να επιτύχετε την απόχρωση που είχατε επιλέξει και χρησιμοποιήσει.

παλεττα χρωματων

Παλέτα Αποχρώσεων RAL

Πέρα από τις χωριστές χρωματικές παλέτες που μπορεί να χρησιμοποιούν οι διάφορες βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων και βερνικιών, υπάρχει ένα κοινό σύστημα αναφοράς που μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές όταν θέλουμε να επιλέξουμε μία απόχρωση. Αυτό το διεθνές χρωματικό σύστημα ονομάζεται RAL και δημιουργήθηκε με στόχο την κοινή κωδικοποίηση βασικών χρωμάτων και αποχρώσεων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ RAL

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Βασικά χρώματα

Tο κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε είναι τα βασικά χρώματα. Από αυτά μπορούν να δημιουργηθούν όλα τα υπόλοιπα χρώματα.

Δευτερεύοντα χρώματα

Το πορτοκαλί, το πράσινο και το μωβ λέγονται δευτερεύοντα χρώματα γιατί προκύπτουν με ανάμειξη δύο βασικών χρωμάτων.

Τριτεύοντα χρώματα

Τριτεύοντα χρώματα ονομάζονται τα χρώματα που σχηματίζονται από την ανάμειξη των βασικών με δευτερεύοντα χρώματα.

Το κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο είναι χρώμα θερμό, έντονο, που βγάζει δυναμισμό, αλλά μπορεί να γίνει και κουραστικό σε μεγάλες επιφάνειες.

Το μπλε χρώμα

Το μπλε είναι ψυχρό χρώμα το οποίο συνδέεται με τη γαλήνη και την ηρεμία. Ανάλογα με την απόχρωση μπορεί να γίνει σκοτεινό και βαρύ.

Το κίτρινο χρώμα

Το κίτρινο έχει ισχυρή ψυχολογική επίδραση. Οι αποχρώσεις του μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση, αλλά και να προκαλέσουν άγχος.

Επιλογή Υλικών

Βρείτε οργανωμένες, τις επώνυμες εταιρείες παραγωγής χρωμάτων και βερνικιών, ώστε να επιλέξετε τις σειρές των προϊόντων που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας.

Οικολογικά Χρώματα

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα οικολογικό χρώμα για να λάβει πιστοποίηση, και τί πρέπει να προσέξετε πριν την επιλογή και αγορά των υλικών.

Φωτισμός & Αποχρώσεις

Τί ρόλο παίζει η μελέτη φωτισμού στη χρωματική διαμόρφωση ενός χώρου, και γιατί πρέπει να εντάξετε τον φωτισμό ανάμεσα στις παραμέτρους επιλογής χρωμάτων.