Εργασίες Υποδομής

Τί προετοιμασία και τί ενέργειες πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε τις μπογιές.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΒΑΨΙΜΟ

Η προετοιμασία για το βάψιμο

Για να έχουμε ένα σωστό και άρτιο αποτέλεσμα κατά τον ελαιοχρωματισμό ενός χώρου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία από τους μάστορες και τους μπογιατζήδες. Όσο υψηλής ποιότητας και να είναι το υλικό επικάλυψης (μπογιά) που θα χρησιμοποιήσουμε, δε θα καταφέρει να καλύψει ενδεχόμενες ελλείψεις ή κακοτεχνίες στις εργασίες υποδομής. Πριν λοιπόν από ένα καλό και επιμελημένο βάψιμο είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και υψηλής πρόσφυσης υπόστρωμα έτσι ώστε το χρώμα να δέσει σωστά με τις επιφάνειες και να χαιρόμαστε την τελική του εικόνα για καιρό.

Ανάλογα με την ηλικία του χώρου (καινούριος ή παλαιός), το υλικό πάνω στο οποίο θα εφαρμόσουμε το χρώμα και τη μορφή που θέλουμε να δώσουμε στο χώρο, θα χρειαστούν διαφορετικές εργασίες υποδομής και φυσικά τα ανάλογα εργαλεία και υλικά. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Είτε πάντως βάψουμε σε ανεπίχριστο σκυρόδεμα, είτε σε σοβά είτε σε σπατουλαριστό και βαμμένο τοίχο, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την ανάγκη για σωστή και μεθοδική προετοιμασία της επιφάνειας που θα δεχθεί το χρώμα μας. Η δημιουργία σωστής υποδομής δεν είναι ούτε περιττή ούτε άσκοπη. Ο χρόνος που ξοδεύουμε στο σκέλος της προεργασίας δεν πάει ποτέ χαμένος. Διευκολύνει και επισπεύδει τις υπόλοιπες εργασίες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κρατήσει το χρώμα μας για καιρό και πολλαπλασιάζει συνολικά την ποιότητα και την αξία της δουλειάς μας.

Αν πιστεύετε πως μικρά λαθάκια και παραλείψεις στο σπατουλάρισμα, το στοκάρισμα, το αστάρωμα και τις υπόλοιπες εργασίες υποδομής θα κρυφτούν πίσω από την τελική επίστρωση του χρώματος, η ίδια η πρακτική θα σας διαψεύσει δυσάρεστα αργά ή γρήγορα. Θυμηθείτε πόσες φορές έχετε δει δείγματα από πρόχειρες και τσαπατσούλικες δουλειές στους χώρους που ζείτε και κινείστε.

ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Ξεφλουδίσματα

Χρώματα που φουσκώνουν, ξεφλουδίζουν και μαδάνε στους τοίχους και τα ταβάνια.

ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΜΠΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Αποσαθρώσεις

Μπογιές που τρίβονται επιφανειακά και αποσαθρώνονται σταδιακά.

ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΙΧΟΥ

Αποχρωματισμοί

Χρώματα που δεν έχουν καμία συνοχή και αλλάζουν απόχρωση από τετραγωνικό σε τετραγωνικό.

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Άλατα & μούχλα

Τοίχους που λεκιάζουν και εμφανίζουν άλατα ή σημάδια από μούχλα μετά από λίγο καιρό.

ΡΗΓΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

Ρηγματώσεις

Στοκαρίσματα που φουσκώνουν, ρηγματώνονται και σκάνε με την πάροδο του χρόνου.

ΣΤΡΑΒΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΣ ΣΟΒΑΣ

Ανομοιογένεια επιφανειών

Σπατουλαριστές επιφάνειες που μόλις ανάψει το φωτιστικό φαίνονται στραβές και ανάγλυφες.