Βάψιμο Ξύλου

Τί χρειάζεται ώστε να έχει επιτυχία το βάψιμο ξύλινων επιφανειών.

βαψιμο σε ξυλο

Επίστωση ξύλινης επιφάνειας

Το ξύλο είναι ένα οργανικό υλικό με ελαστικότητα και ευχάριστη υφή. Είναι ελαφρύ για τις αντοχές που έχει σε καταπόνηση και προσφέρει μια αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο που εντάσσεται. Καθώς λοιπόν βρίσκει συχνά χρήση ως λειτουργικό κομμάτι ή ως μέρος της διακόσμησης που υπάρχει σε ένα σπίτι, κάποιες φορές είναι περασμένο με ειδικό λάδι για την προστασία του, άλλες είναι περασμένο με βερνίκι νερού ή νεφτιού και άλλες είναι βαμμένο με χρώματα.

Το βάψιμο του ξύλου είναι μια διαδικασία που έχει τις διαφορές της από την αντίστοιχη σε επιφάνειες που έχουν ως βάση τους το τσιμέντο, όπως οι τοίχοι ή τα ταβάνια. Επειδή το ξύλο έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και η υγρασία το επηρεάζει σημαντικά σε συστολές και διαστολές, η επίστρωση που θα το καλύψει, ή το υλικό που θα το εμποτίσει είναι σημαντικό να μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις συστολές και διαστολές του. Συνεπώς ένα υλικό με ελαστικότητα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα πάνω στην επιφάνεια του ξύλου.

Τα σύγχρονα χρώματα νερού για ξύλο, έχουν συνήθως μεγάλη ελαστικότητα και το πλεονέκτημα να κρατούν την απόχρωσή τους στο χρόνο με μεγαλύτερη ακρίβεια (ιδιαίτερα το λευκό που σε παλαιά χρώματα νεφτιού είχε την τάση να κιτρινίζει). Στεγνώνουν γρήγορα δεν έχουν δυσσάρεστες αναθυμιάσεις όπως οι μπογιές νεφτιού, αλλά είναι λίγο πιο δύσκολα στο δούλεμα και δεν είναι τόσο σκληρά όσο τα χρώματα συνθετικών ρητινών. Αυτό πάντως δεν πρέπει να λογίζεται απαραιτήτως ως μειονέκτημα γιατί η μειωμένη σκληρότητα συνδυάζεται με υψηλότερη ελαστικότητα και μεγαλύτερη ανοχή σε λάθη που μπορεί να κάνουν το χρώμα να ξεφλουδίσει.

Όποια κατηγορία υλικών και να επιλέξετε, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε τη σωστή υποδομή ώστε το χρώμα να δέσει σωστά με ξύλο. Αυτό σημαίνει ένα καλό και επιμελημένο τρίψιμο με γυαλόχαρτο ώστε η επιφάνεια να είναι λεία και καθαρή από σκόνες ή σαθρά μέρη, στη συνέχεια ένα τουλάχιστον πέρασμα με αστάρι, βελατούρα ως υπόστρωμα, συμβατό με τον τύπο χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε και τέλος το βάψιμο του ξύλου με το χρώμα που επιλέξατε σε 2 ή 3 χέρια, ανάλογα με την απόχρωση και την ποιότητα του χρώματος.

Απαραίτητες εργασίες προετοιμασίας της επιφάνειας

ΤΡΙΨΙΜΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ

Καθάρισμα σαθρών επιστρώσεων

Αν η ξύλινη επιφάνεια έχει ήδη μια παλαιά στρώση μπογιάς, είναι απαραίτητο να τρίψετε καλά και να καθαρίσετε ξεκινώντας με μια σπάτουλα όλα τα σαθρά σημεία της παλιάς επίστρωσης. Η προεργασία είναι σημαντική για να έχετε καλό τελικό αποτέλεσμα.

ΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΞΥΛΙΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Εξομάλυνση της επιφάνειας

Μετά από το πρώτο καθάρισμα της επιφάνειας, ώστε να φύγουν όλα τα σαθρά υλικά, πρέπει να γίνει ένα καλό και επιμελημένο στοκάρισμα ώστε να καλυφθούν ατέλειες και κενά πριν τα επόμενα τριψίματα που θα εξομαλύνουν και θα λειάνουν την τελική επιφάνεια.