Η τεχνική της χρήσης stencil είναι μια σύγχρονη επιλογή στη διακόσμηση των τοίχων που συνίσταται στη χρησιμοποίηση μιας μάσκας, έτσι ώστε να σχηματιστούν επαναλαμβανόμενα σχέδια και μοτίβα στον τοίχο. Χρησιμοποιείται δηλαδή ένα αρχικό σχέδιο ως μοτίβο, για τη δημιουργία μιας επαναλαμβανόμενης μορφής στην τελική επιφάνεια. Στην ουσία, ένα κομμάτι από πλαστικό, χαρτόνι, ή και άλλο υλικό που θα αποδίδει το σχέδιο αυτό, τοποθετείται πάνω στον τοίχο και η βαφή ψεκάζεται ή απλώνεται πάνω από αυτό. Αφαιρείται το υλικό με το σχέδιο και αποκαλύπτεται η μορφή στον τοίχο. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται πολλές φορές για να δημιουργηθεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην επιφάνεια του τοίχου. Αυτή η τεχνική δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες και τους οικοδεσπότες να προσθέτουν ένα ξεχωριστό στυλ και χαρακτήρα στα δωμάτια τους.

Η χρήση stencil είναι πολύ δημοφιλής στο σύγχρονο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και μπορεί να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εικόνα στον χώρο σας. Η εφαρμογή των stencils μπορεί να αποδώσει μονόχρωμα ή πολύχρωμα σχέδια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τις αισθητικές σας επιλογές.

Η διαδικασία αυτής της τεχνοτροπίας είναι σχετικά απλή στη λογική της. Αρχικά, επιλέγετε το σχέδιο που θέλετε να δημιουργήσετε και το μεταφέρετε σε μια μάσκα στην επιφάνεια του τοίχου. Κατόπιν εφαρμόζετε τη μπογιά με το επιθυμητό χρώμα είτε με πινέλο είτε με ψεκασμό. Η μάσκα αποτρέπει το χρώμα να φτάσει στις περιοχές όπου είχατε κόψει τη μάσκα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το επιθυμητό σχέδιο στον τοίχο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται, ώστε να καλυφθεί από τα σχέδια αυτά όλη η επιφάνεια που έχετε προεπιλέξει να φέρει το μοτίβο αυτό.

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ STENCIL