Η τεχνοτροπία της οριζόντιας διχρωμία τοίχων, είναι μία από τις πιο απλές τεχνικές βαφής τοίχων που μπορείτε να υλοποιήσετε στον χώρο σας. Στην ουσία βάφετε ένα μέρος του τοίχου σας σε μία απόχρωση και το υπόλοιπο σε μία άλλη, ώστε να δώσετε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην τελική επιφάνεια και να τονίσετε σημεία και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες με έναν διαφορετικό τρόπο. Είναι μια μέθοδος που μπορεί να δώσει ένταση στην οριζόντια διάσταση του τοίχου σας, δημιουργώντας οπτικά σημεία φυγής. Για την εφαρμογή της διχρωμίας μπορείτε να αξιποιήσετε διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων, αλλά η προτροπή μας είναι να χρησιμοποιήσετε συναφή χρώματα σε κάθε μέρος του τοίχου. Ένας συνδυασμός ουδέτερων χρωμάτων στα δύο σκέλη της τελικής επιφάνειας, αποτελεί μια πιο ασφαλή επιλογή ώστε να έχετε ένα καλαίσθητο αποτελέσμα.

Ένα από τα μικρά μυστικά κατά την εφαρμογή της οριζόντιας διχρωμίας σε έναν τοίχο, είναι η επιλογή να βάψετε πρώτα την πάνω επιφάνεια, και στη συνέχεια την κάτω. Με αυτό το εύκολο κόλπο, δε θα χρειαστεί να ανησυχείτε για σταγόνες μπογιάς που θα μπορούσαν να στάξουν από την μία επιφάνεια στην άλλη.

Για μια επιτυχημένη εφαρμογή διχρωμίας, είναι καλύτερο να περάσετε πρώτα το επάνω χρώμα μέχρι ένα ασφαλές σημείο, δηλαδή μέχρι λίγο χαμηλότερα από το σημείο που υπολογίζετε πως θα αρχίζει το δεύτερο χρώμα. Αφότου αυτό στεγνώσει καλά, μετρήστε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος της κάτω απόχρωσης, ώστε να χαράξετε την οριζόντια γραμμή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα σύγχρονο αλφάδι με λέιζερ για να ορίσετε την οριζόντια γραμμή, είτε ένα αλφαδολάστιχο, είτε ένα απλό μέτρο για να μετρήσετε από δύο ή τρία σταθερά σημεία το ύψος από το πάτωμα. Στη συνέχεια μπορείτε να σημαδέψετε την ευθεία με μια ήπια γραμμή και να τοποθετήσετε με προσοχή μια χαρτοταινία μασκαρίσματος (masking tape), κατά προτίμηση μπλε απόχρωσης ώστε να δίνει τη δυνατότητα για ήπια αποκόλληση και καθαρή αφαίρεση χωρίς υπολείμματα. Κατόπιν βάφετε την κάτω επιφάνεια με το χρώμα της επιλογής σας, όσα χέρια χρειάζεται ώστε να έχετε το τελικό αποτέλεσμα που θα σας αφήσει ικανοποιημένους. Μόλις το χρώμα και της κάτω επιφάνειας στεγνώσει πλήρως αφαιρείτε την ταινία και απολαμβάνετε το αποτέλεσμα των κόπων σας.

ΒΑΨΙΜΟ ΤΟΙΧΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ