Βάλτε χρώμα στη ζωή σας ...

To house-painting.gr έχει σκοπό να σας προσφέρει μια σειρά από γρήγορες και εύκολες συμβουλές έτσι ώστε να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα κατά τον ελαιοχρωματισμό της οικίας σας ή του επαγγελματικού σας χώρου. Οι τοίχοι του σπιτιού ή του γραφείου σας είναι οι επιφάνειες που σας περιβάλλουν και τις έχετε μπροστά σας τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ένα καλό, οπτικό αποτέλεσμα θα βελτιώσει το χώρο σας και θα δώσει ποιότητα στην καθημερινότητά σας.

Home Βάψιμο Ξύλου
Βάψιμο Ξύλου

βαψιμο ξυλουΤο ξύλο είναι ένα οργανικό υλικό με ελαστικότητα, ευχάριστη υφή, είναι ελαφρύ για τις αντοχές του και προσφέρει μια αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο που εντάσσεται. Καθώς λοιπόν βρίσκει συχνά χρήση ως λειτουργικό κομμάτι ή μέρος της διακόσμησης που υπάρχει σε ένα σπίτι, κάποιες φορές είναι περασμένο με ειδικό λάδι για την προστασία του, άλλες είναι περασμένο με βερνίκι νερού ή νεφτιού και άλλες είναι βαμμένο με χρώματα.

 

Το βάψιμο του ξύλου είναι μια διαδικασία που έχει τις διαφορές της από την αντίστοιχη σε επιφάνειες που έχουν ως βάση τους το τσιμέντο, όπως οι τοίχοι ή τα ταβάνια. Επειδή το ξύλο έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και η υγρασία το επηρεάζει σημαντικά σε συστολές και διαστολές, η επίστρωση που θα το καλύψει, ή το υλικό που θα το εμποτίσει είναι σημαντικό να μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις συστολές και διαστολές του. Συνεπώς ένα υλικό με ελαστικότητα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα πάνω στην επιφάνεια του ξύλου.

 

Τα σύγχρονα χρώματα νερού για ξύλο, έχουν συνήθως μεγάλη ελαστικότητα και το πλεονέκτημα να κρατούν την απόχρωσή τους στο χρόνο με μεγαλύτερη ακρίβεια (ιδιαίτερα το λευκό που σε παλαιά χρώματα νεφτιού είχε την τάση να κιτρινίζει). Στεγνώνουν γρήγορα δεν έχουν δυσσάρεστες αναθυμιάσεις όπως οι μπογιές νεφτιού, αλλά είναι λίγο πιο δύσκολα στο δούλεμα και δεν είναι τόσο σκληρά όσο τα χρώματα συνθετικών ρητινών. Αυτό πάντως δεν πρέπει να λογίζεται απαραιτήτως ως μειονέκτημα γιατί η μειωμένη σκληρότητα συνδυάζεται με υψηλότερη ελαστικότητα και μεγαλύτερη ανοχή σε λάθη που μπορεί να κάνουν το χρώμα να ξεφλουδίσει.

 

 

Όποια κατηγορία υλικών και να επιλέξετε πάντως, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε τη σωστή υποδομή ώστε το χρώμα να δέσει σωστά με ξύλο. Αυτό σημαίνει ένα καλό και επιμελημένο τρίψιμο με γυαλόχαρτο ώστε η επιφάνεια να είναι λεία και καθαρή από σκόνες ή σαθρά μέρη, στη συνέχεια ένα τουλάχιστον πέρασμα με αστάρι, βελατούρα ως υπόστρωμα, συμβατό με τον τύπο χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε και τέλος το βάψιμο του ξύλου με το χρώμα που επιλέξατε σε 2 ή 3 χέρια, ανάλογα με την απόχρωση και την ποιότητα του χρώματος.